Tápiószentmárton, 2711 Sőregi út 1
Központi elérhetőség: +36 20 595-2058

Ajánlatkérés

Múzeum

A múzeum nyitvatartása: Kizárólag csoportos látogatók részére (min.15 fő), előzetes bejelentkezést és időpontegyeztetést követően!

Bejelentkezni a megadott elérhetőségeken lehet!

1999.03.20-án a Kincsem Lovaspark területén került átadásra a Kincsem – múzeum, amely a Tápiószentmártonban született csodakanca, Kincsem tiszteletére állít emléket. A gyűjtemény teljes egészében magánerőből készült el, és látható a mai formájában a lovaspark tulajdonosának, Kocsi János Úrnak a jóvoltából. Terveink szerint szeretnénk a múzeumot tovább bővíteni, hiszen a magyarság múltja olyan sokrétű és színes, hogy joggal lehetünk, sőt kell rá büszkének lennünk.

Közvetlenül a múzeum bejáratánál egy bronzból készült Kincsem szobrot tekinthet meg a látogatót.

Az első teremben Kocsi János Úr családi gyűjteménye kerül bemutatásra. Ezek elsősorban különböző történelmi korokból származó fegyverek néhány soros ismertetőkkel a legfontosabb tudnivalókról. A terem közepén lovas szobrok ill. lovas emléktárgyak láthatóak, amelyeket a tápiószentmártoni lótenyésztők kaptak köszönetképpen az általuk tenyésztett nagyszerű lovakért.

Tovább haladva a következő teremben jobb oldalon egy helytörténeti részt találunk .

Bal oldalon a korhűen berendezett három helyiség a Tápió – menti falusiak korabeli életét mutatja be a használati tárgyain keresztül.

Jobb oldalon a Kincsem Park területén belül található „Atilla domb” régészeti leleteinek a dokumentumait láthatjuk. Legjelentősebb ezek közül a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállított szkíta aranyszarvas lelet.

A harmadik teremben kis ízelítőt kapunk a lovassport különböző szakágaiból, és azok  kialakulásának, fejlődésének történetéből. A kiállított képek segítségével megismerkedhetünk a díjlovaglással, a díjugratással, a távlovaglással, a lovastornával, és nem utolsó sorban a fogathajtással.

Az utolsó teremben a világhírű versenyló, Kincsem élete és pályafutása kerül bemutatásra. Kincsem a verhetetlen csodakanca 1874-ben látta meg a napvilágot Tápiószentmártonban gróf Blaskovich Ernő birtokán. Pályafutása során 54 versenyen indult, és meg is nyerte valamennyit. Teljesítménye, amit azóta sem ért el a világ egyetlen versenylova sem, nemcsak tulajdonosának, hanem az egész magyar állattenyésztésnek szerzett hírnevet, megbecsülést szerte a világon.

„ Midőn a start felé ügetett, mindenkit meglepett ugrásaival. Csendes menéskor lomhának tünt, midőn sebesen vágtatott, úgy tünt fel, mintha a többi ló megállt volna egyhelyben. Versenyeit játszva nyerte. Sok utazása alatt csendesen viselkedett, s abrakját elfogyasztása után 3-4 órát pihenéssel töltött minden alkalommal, nem törődve a körülötte történendőkkel. A víz, a széna és az abrak folytonos változása semmi hatással nem volt rá.”

                                                                                              / William Benson /

 

 

 

 

Hírek, aktualitások

Facebook

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesülhessen aktuális akcióinkról!